... mert a könyv több mint ajándék!

0könyv

Az Ön kosara üres

Product was successfully added to your shopping cart.

Révülés

Legyen Ön az első aki véleményt ír erről a könyvről

Elérhetőség: készleten

10,00 EUR

Részletek

A Kerecseny Motorosok sorában ismertem meg Zolit, akit ebben a csapatban nem csupán a száguldás hajt, hanem inkább a csapatszellem és a vágy, hogy amint a kerecsenysólyom (a turul) az Ég Urának küldötte itt a földön, úgy legyen ő is szószólója a Mindenségbe ágyazott ősi hazának, a szülőföldnek, a magyar nemzetnek. Lehessen megszólaltatója e táj, s szűkebben a gömöri palócföld gondjainak, örömeinek, vágyainak és félelmeinek egyaránt. Költői elhívatás van e vágyban. Ám a költészet nem csupán vágy és akarat kérdése, nem csak érzés és hangulat, hanem kifejezőkészség is. Megtalálni a harmóniát, hogy a szavakkal, szófordulatokkal, a nyelvünk csodás szerkezetével élve összhangot teremthessünk a természet rendjével, rezzenéseivel, lüktetésével, hogy végül a leírt szó, szöveg és szerkezet által ugyanolyan révületet teremthessünk az olvasóban vagy hallgatóban, mint ahogyan mi magunk is elrévültünk, amikor írtuk.

A sámán hívta egykoron révületbe esve, átszellemülten, áthangolódva a lét emberfölötti körére az Ég Urának szellemét, amikor népe sorskérdései, gondjai, vágyai ezt követelték. Hívta ünnepre, hívta gyászra, hívta örömre és hívta a szorongattatásban. Nem haszon és nem dicsőség, hanem népéért vállalt szolgálat és kötelesség hajtotta csupán.

Zoli is egy ilyen ember. Így fogalmazza meg gondolatait, érzéseit, és most vette a bátorságot, hogy mindenkivel megossza. Nagy bátorságra vall. Ha motorra ül, ellenőrzi a felszerelést, a vasparipa állapotát, üzemanyagot, jelzőberendezéseket, kerekeket. Versekkel útra kelni egészen más. Amíg megírja, csak önmagával viaskodik, keresve a legmegfelelőbb szavakat, a szöveg harmóniáját, a pontos költői képet, ritmust, rímet, hangzást.... Aztán megpróbál belehallgatni, mint amikor a motor ketyeg a legmegfelelőbb teljesítményen. Ám visszajelzést csak egy másik ember adhat, a közönség, az olvasó, de ahhoz ki kell lépni a nyilvánosság elé, ahogyan Ady is tette, „hogy látva lássanak”, mert „szeretném, hogyha szeretnének, s lennék valakié”.

Nagy bátorság, de csak így lehet elindulni az úton. Kívánunk hozzá szebb időt, jó szelet !

Tartson tenyerén az Isten!

Mihályi Molnár László

További információk

Szerző Tóth Zoltán
Kiadó Magánkiadás
Oldalszám 111
Borító puha kötés
  1. Legyen Ön az első aki véleményt ír erről a könyvről

Írja le saját véleményét

Hogyan értékelné Ön ezt a könyvet? *

  * ** *** **** *****
Élmény
Minőség
Ár

Hasonló könyvek

A klán

A klán

13.00 EUR
El innen!

El innen!

11.50 EUR
Bagatellek

Bagatellek

10.00 EUR
Naplótöredékek

Naplótöredékek

12.00 EUR
Sajógömör

Sajógömör

6.00 EUR
Séta Gömörben

Séta Gömörben

14.00 EUR
Télig mese

Télig mese

9.00 EUR
Révülés

Révülés

10.00 EUR
Emberek

Emberek

9.63 EUR
Fáklyavivő

Fáklyavivő

15.00 EUR
Kísértetárnyék

Kísértetárnyék

10.00 EUR
Gömöri cigányok

Gömöri cigányok

15.00 EUR
Séta vidéken

Séta vidéken

12.00 EUR
Nyeretlen

Nyeretlen

5.00 EUR